VIOOL SPELEN? ALS JE HET ECHT WILT, KAN JIJ HET OOK!

Bij de Rijswijkse Viool Academie kun je les krijgen op viool en altviool. Laat je niet afschrikken door het woord 'Academie', je hoeft niet naar een complex met honderden studenten, je krijgt gewoon les bij de docente thuis, in hartje Oud-Rijswijk! En dat academische dan? Wel, docente Ingeborg Cneut is academisch geschoold en dat betekent dat je les krijgt van een musicus die je echt iets kan leren. Het maakt niet uit of je heel jong bent of al op leeftijd, Ingeborg stemt de lessen af op jouw begin-niveau en zorgt ervoor dat je vanaf dat moment vooruit gaat.


Misschien droom je van het spelen van klassieke muziek in een symfonie-orkest, of misschien wil je gewoon thuis met een mooie klank fijne melodieen kunnen spelen. Het draait om jou dus Ingeborg stemt de lessen af op de doelen die jij wilt bereiken. Zie je jezelf al optreden in een tango-orkest of met een DJ, in een gipsy jazz quartet of in een popband? Het kan! Maar.. viool leren spelen is in het begin niet gemakkelijk. Alleen als je doorzet, gaat het je lukken. Dat betekent dat je thuis wel moet studeren. Daarbij word je gestimuleerd door de ongedwongen aanpak van Ingeborg. Zij leert je op een speelse manier de juiste techniek met inspirerende lessen en uitdagend studiemateriaal.


Een goede speeltechniek is de basis voor datgene waar de viool zich zo goed voor leent: emoties uitdrukken. De viool wordt dan een verlengstuk van jezelf. Met de juiste strijktechniek kun je met passie spelen, de tonen tot hun recht laten komen en manipuleren door bijvoorbeeld 'vibrato' of het buigen van de toonhoogte. Je leert de juiste vingerzettingen en het op de juiste manier vasthouden en bewegen van de strijkstok, zodat je jouw lichaam zo min mogelijk belast. Daarnaast ontwikkel je een 'innerlijk gehoor', letterlijk het in je hoofd horen van een toon en deze kunnen zingen zonder dat je die gespeeld hebt. Met een mooi woord heet dat 'solfege'. Ook leer je vaardigheden zoals goed intoneren (de toon direct op de juiste toonhoogte 'raken'), mooie toonvorming en frasering.

In verband met de RIVM maatregelen worden er ook Online-Vioollessen gegeven. Esta European String Association heeft aangekondigd dat een-op-een lesgeven toegestaan is en kan, mits de afstand van 1,5 meter en hygiene maatregelen in acht genomen wordt. Er kan dus ook een-op-een vioolles (ook kind met ouder) afgesproken worden, echter met de duo-les wachten we af tot we over een grotere ruimte beschikken. 

Als je wat verder bent krijg je ook inzicht in harmonie en ontwikkel je spelenderwijs ritme- en maatgevoel. Uiteindelijk zul je ook uit je hoofd kunnen spelen, zonder de hulp van bladmuziek.


Vanaf les 1 leer je bovendien hoe je jouw viool moet onderhouden. Dat is belangrijk, want het is een kwetsbaar, houten instrument dat gevoelig is voor vocht en temperatuurverschillen.


Als je een bepaald niveau hebt bereikt, ga je natuurlijk ook met andere leerlingen samenspelen. Gaandeweg zul je steeds meer plezier krijgen in het vioolspelen. Meld je snel aan voor een proefles!


Neem een stevige portie geduld mee; de perfecte stokhouding leer je niet in een handomdraai!


Duoles voor hartsvriendinnen of omdat je van elkaar kunt leren?!LESSEN VOOR KINDEREN

Vanaf ongeveer 4 jaar kan je op vioolles, jongere kinderen leren eerst voorbereidend vioolspel met behulp van houten plankviooltjes en houten stokjes, ringen en blokjes. Deze materialen komen uit het Children's Music Laboratory, een methode waarin docente Ingeborg Cneut zich de laatste jaren steeds meer verdiept. Elena Enrico legde de bouwstenen van deze schitterende pre-instrumentale muzikale methode voor jonge kinderen.