VIOOL SPELEN? ALS JE HET ECHT WILT, KAN JIJ HET OOK!

Bij de Rijswijkse Viool Academie kun je les krijgen op viool en altviool.

Op vioolles kom je bij de docente thuis, in hartje Oud-Rijswijk! En dat academische dan? Wel, docente Ingeborg Cneut is academisch geschoold en dat betekent dat je les krijgt van een musicus die jou vanaf de eerste aanraking met de snaren, zo kan leren viool spelen, dat je geniet van elke stap in het ontwikkelingsproces. Het maakt niet uit of je heel jong bent of al op leeftijd, Ingeborg stemt de lessen af op jouw (beginners of gevorderde) niveau en zorgt ervoor dat je vanaf dat moment vanuit jouw mogelijkheden de juiste mindset aanleert om stapsgewijs vanuit een gebalanceerde speelhouding  een soepele speeltechniek leert ontwikkelen om het vioolspel te leren beheersen, en je muzikale expressie te kunnen laten groeien.


Misschien droom je van het spelen van klassieke muziek in een symfonie-orkest, of misschien wil je gewoon thuis met een mooie klank fijne melodiëen kunnen spelen. Het draait om jou dus Ingeborg stemt de lessen af op de doelen die jij wilt bereiken. Zie je jezelf al optreden in een strijkkwartet, een Symfonisch of strijkorkest, of speel je liever in een tango-orkest?

Of zoek je iemand die jou kan leren improviseren op akkoorden om met vrienden in een band of met een DJ op te treden?

 Maar... welke muzikale paden je ook wil bestrijken, viool leren spelen vraagt toewijding. Net zoals je aan een plantje water aandacht en gebalanceerd waar nodig iets extra geeft, geef je jezelf kans door middel van dagelijkse aandacht en oefening, om tot een verfijnd vioolspel te komen.

Ingeborg heeft een gave om kinderen tieners en ook volwassenen van allerlei pluimage te enthousiasmeren, leert je op een speelse manier hoe je het oefenen zo aantrekkelijk kan maken, dat het als een spel is, waarbij alles wat je inzet tot een win-win situatie kan leiden.

Voor de jongste leerlingen geeft Ingeborg les volgens de Suzuki Methode, waarbij een van de ouders actief deelneemt in de les, en tijdens het dagelijks oefenen thuis.


Aan de basis van musiceren ligt het ontwikkelen

van je 'innerlijk gehoor' en gericht leren luisteren!

Al spelend ontwikkel je vaardigheden zoals goed intoneren,

(de toon direct op de juiste toonhoogte 'raken') mooie toonvorming (klank ) en frasering.

Correcte lichaamshouding, vioolhouding en stokhouding vormen de basis, de fundering waarop alles wat daarna volgt 'leunt'!

...om dan te kunnen groeien naar het magische moment: hoe beschrijf jij de ervaring bij het aanhoren  van die gloed golf van zijdezachte trillingen bij het strijken op de viool?

Wanneer viool en strijkstok  voelen als een verlengstuk van jezelf, vertel je vanuit je hart een verhaal in de muziek die je speelt.

Met een passende stokhouding (evenwichtig uitgebalanceerd, flexibele duimpositie) en zorgvuldig beheerste streektechniek kun je de tonen  jouw persoonlijke zeggingskracht geven. 

Je leert de juiste vingerzettingen voor vlot (positie)spel en met 'vibrato' of het buigen van de toonhoogte geef je de klank kleur en expressie,  passend binnen de stijlelementen van het klank-idioom die muziek op dat moment vraagt.

 

Dit alles in een beheerst weloverwogen fysiologisch verantwoord stappenplan,  als bron voor de ziel, terwijl je vaardigheden zich op hoog niveau versoepelen, waardoor je je lichaam zuinig belast, en dit alles  in een gestroomlijnde synergie die de magie van het musiceren omhelst.

 

 

Als je wat verder bent krijg je ook inzicht in harmonie en ontwikkel je spelenderwijs ritme- en maatgevoel. Uiteindelijk zul je ook uit je hoofd kunnen spelen, zonder de hulp van bladmuziek.


Vanaf les 1 leer je bovendien hoe je jouw viool moet onderhouden. Dat is belangrijk, want het is een kwetsbaar, houten instrument dat gevoelig is voor vocht en temperatuurverschillen.


Als snel leer je samenspelen met andere leerlingen. Gaandeweg zul je steeds meer plezier krijgen in het vioolspelen. Meld je snel aan voor een proefles!


Neem een stevige portie geduld mee; de perfecte stokhouding leer je niet in een handomdraai!


Duoles voor hartsvriendinnen of omdat je van elkaar kunt leren?!LESSEN VOOR KINDEREN

Vanaf september 2023 kunnen jonge kinderen genaamd vanaf ongeveer 3 jaar op Suzuki vioolles.

Sinds 2019 heeft Ingeborg zich verdiept in de methode  Children's Music Laboratory, afgekort CML. Dit baanbrekende muziek educatie programma voor jonge kinderen, (3-6 jaar)

geïnitieerd door de Italiaanse Elena Enrico sluit naadloos aan op het Suzuki (viool)-onderricht, waarin de filosofie van

Dr. Sin'ichi Suzuki centraal staat.

"het creëeren van de juiste bodem, dagelijkse voeding voor de kiem waarin het muzikale zaadje die ieder kind in zich heeft kan groeien en bloeien, door het leren bespelen van het meest hartveroverende muziekinstrument aller tijden: de viool!

Viool leren spelen als middel om jouw kind te helpen ontwikkelen tot een beschaafd, fijnbesnaard en integer mens, in een wisselwerking tussen docent, leerling en ouder.

Ieder ouder vervult een onmisbare rol die zich mee ontwikkeld in het proces van deze constante wisselwerking.  slagen te Naast dagelijkse  begeleidende, positief stimulerende en doeltreffende aandacht vergt het van de ouder  de wil om zich vol overgave mee te werken in dagelijks oefenen en vertrouwen te hebben in het systeem.

Jongere kinderen leren eerst zingen en bewegen op het Suzuki repertoire, met teksten in het Nederlands vertaald door Liesbeth Bloemsaat- Voerknecht.

De kinderen en ouders bewegen op de liedjes in vastgelegde zeer doordachte choreografieën ter bevordering van de innerlijke muzikale vorming, motoriek en balans, beheersing, ruimtegevoel, respect en samenspel.

Met behulp van houten viool- en cello gevormde plankjes, houten stokjes, ringen en blokjes uit het Children's Music Laboratory. Op locatie Rijswijk zijn vooralsnog enkel individuele lessen.

Groepslessen gaan in samenwerking met Liesbeth Bloemsaat, die het CML systeem als eerste docent in Nederland integreerde in haar lespraktijk in Den Haag, zie website violeren.nl