DOCENTE INGEBORG CNEUT

De Rijswijkse Viool Academie is de lespraktijk van violiste en viooldocente Ingeborg Cneut. In 2008 studeerde ze af en behaalde cum laude haar Master diploma aan het conservatorium te Rotterdam.

Sindsdien heeft zij al meer dan tien jaar ervaring als viooldocente op muziekscholen in Leiden, Wassenaar en Leiderdorp.

Naast 'de basis', de Klassieke muziek, heeft Ingeborg zich gespecialiseerd in Argentijnse Tango en verdiept in Ierse Folk en andere wereldmuziek. Ook heeft zij studie gemaakt van het improviseren over akkoordenschema's in jazz en Gipsy Jazz. Momenteel volgt ze de opleiding Children's Music Laboratory o.l.v. Elena Enrico

 JARENLANGE SPEEL- EN PODIUMERVARING

Ingeborg heeft in binnen- en buitenland jarenlang ervaring opgedaan en speelde in diverse ensembles, bands en orkesten waaronder succesvolle gezelschappen als Vale Tango (Buenos Aires), Zapatango alsook Symfonische orkesten o.a. het Il Novecento Orchestra o.l.v. R. Groslot.

Ook in jazz en popmuziek weet zij de weg en is ze te horen op geprezen plaatopnames zoals Out of the Calaboose van the Freelance Band.

Met Aerdrijk is ze in vele gedaantes te horen en te zien binnen en buiten op festivals, feesten en muzikale aangelegenheden. Samen met Roeland en Alex spelen ze verschillende programma's waaronder Irish Muse, Classical Muse, Paratata en veel meer. (www.aerdrijk.nl)


MUZIEKBIOGRAFIE INGEBORG

Ingeborg Cneut groeide op in een artistieke en muzikale familie in Belgie. Op jonge leeftijd kreeg ze al vioolles, solfege en muziektheorie, speelde in een jeugdorkest en zong in het zangkoor van haar moeder. Door al op haar 13e als straatmuzikant op te treden op de Gentse feesten realiseerde ze zich dat vioolspelen haar levensweg kon worden.

 

Na een bewogen studietijd aan de conservatoria van Gent en Maastricht besloot ze de Klassieke opleiding in te ruilen voor de studie Argentijnse Tango Muziek aan het Rotterdams conservatorium. Daar kreeg ze geen spijt van. Ze won de audities voor viool voor de productie Maria de Buenos Aires o.l.v. Pablo Ziegler en tourde daarmee door Nederland, Belgie en Hongarije.

 

In het kader van haar tweede-fase-opleiding (master) reisde ze naar Buenos Aires en volgde er de tweejarige opleiding aan de Orquesta Escuela de Tango onder leiding van de beroemde tangocomponist Emillio Balcarce. Ze werd in Buenos Aires al snel uitgenodigd om als tweede viool mee te spelen in haar droomband Vale tango o.l.v. Andres Linetsky. Daarnaast trad ze met vele beroemde en beruchte tangomusici en tango-orkesten op, onder meer met El Arranque, Pablo Martines Zuviria en nam ze vele composities op voor Eduardo Lettera.

 

 

 

Terug in Belgie werd ze de violiste van Veritango o.l.v. wijlen Alfredo Marcucci, Quinteto Astor en Zapatango o.l.v. componist-gitarist Carlos Diaz.

 

In 2008 verhuisde ze weer naar Nederland en richtte er Reflefo Urbano op, samen met de Argentijnse bandoneonist Matias Pedrana en de Argentijnse gitarist Alvaro Rovira. In 2015 werd ze aanvoerder en soliste in het Orquesta Tipica  Mala Pinta o.l.v. Gerard van Duinen (Bandoneonist, componist en arrangeur) waarmee ze de CD Sencillo opnam.

 

Ingeborg is tevens oprichtster van het Leids tango-orkest Tejones de Tango en strijkerscoach bij verschillende tango-orkesten en tango-projecten van klassieke orkesten zoals Tango Orkest Amsterdam, Toonkunst Orkest Leiden en Del Mosa O.T. Den Haag.

 

Sinds 2019 werkt Ingeborg ook op scholen en neemt de leerlingen mee op een muzikaal avontuur. Het Kindermuziek Lab is een muzikale work-out waar je al zingend choreografieën leert en motorische vaardigheden op ritme en muziek ontwikkeld, als voorbereiding op het leren bespelen van een instrument.