DOCENTE INGEBORG CNEUT

De Rijswijkse Viool Academie is de lespraktijk van violiste en viooldocente Ingeborg Cneut. In 2008 studeerde ze af en behaalde cum laude haar Master diploma aan het conservatorium te Rotterdam.

Inmiddels doceert Ingeborg al 15 jaar viool, altviool en (tango-) ensemble op muziekscholen in Leiden, Wassenaar en Leiderdorp.

Naast de levenslange muzikale opvoeding van het opgroeien in een muzikaal en artistiek beschaafde omgeving, omringd met de prachtigste de klassieke muziek, en beeldhouwkunst, en de luxueuze leerschool  van dagelijkse omgang met liefdevolle respectvolle openhartige mensen,

heeft Ingeborg na enkele decennia van Klassieke muziek zich gespecialiseerd in Argentijnse Tango.  Vanuit de praktijk in Ierse muziek, Klezmer andere wereldmuziek alsook in Gipsy Jazz met haar eigen ensemble New Kneut Kollektiv.

Tieners en volwassen leerlingen leert ze te improviseren over akkoordenschema's.

Voor en tijdens de pandemie ging haar drijfveer dwars door alles heen: de teacher's training Children's Music Laboratory o.l.v. Elena Enrico, mede gedoceerd door Liesbeth Bloemsaat en Marco Messina ronde ze met hulp van haar ondersteunende Suzuki collega's en familie, Liesbeth en Edwin, en samen met teamgenoten Harold en Monique met goed gevolg af. 

Geïnspireerd door de kracht vanuit de Filosofie van Dr. Shin'ichi Suzuki, het bijzondere impact op de ontwikkeling van muzikale vorming bij kinderen die CML teweegbrengt, volgt Ingeborg momenteel de opleiding level 1 tot Suzuki viooldocent aan het Conservatorium van Antwerpen, België

 JARENLANGE SPEEL- EN PODIUMERVARING

Ingeborg heeft in binnen- en buitenland jarenlang ervaring opgedaan en speelde in diverse ensembles, bands en orkesten waaronder succesvolle gezelschappen als Vale Tango (Buenos Aires), Zapatango alsook Symfonische orkesten o.a. het Il Novecento Orchestra o.l.v. R. Groslot.

Ook in jazz en popmuziek weet zij de weg en is ze te horen op geprezen plaatopnames zoals Out of the Calaboose van the Freelance Band.

Met Aerdrijk is ze in vele gedaantes te horen en te zien binnen en buiten op festivals, feesten en muzikale aangelegenheden. Samen met Roeland en gastmusici spelen ze een rijk scale aan programma's waaronder Irish Muse, Classical Muse, Paratata, ...       .                                                 zie www.aerdrijk.nl


MUZIEKBIOGRAFIE INGEBORG

Ingeborg Cneut groeide op in een artistieke en muzikale familie in Belgie. Op jonge leeftijd kreeg ze al vioolles, solfège en muziektheorie, speelde in een jeugdorkest en zong in het zangkoor van haar moeder. Door al op haar 13e als straatmuzikant op te treden op de Gentse feesten realiseerde ze zich dat vioolspelen haar levensweg kon worden. De vrijheid lonkte en het muzikaal avontuur was begonnen...

 

Na een bewogen studietijd aan de conservatoria van Gent en Maastricht besloot ze de Klassieke opleiding in te ruilen voor de studie Argentijnse Tango Muziek aan het Rotterdams conservatorium.

Daar kreeg ze geen spijt van.

Ze won de audities voor viool voor de productie Maria de Buenos Aires o.l.v. Pablo Ziegler en reisde met zijn gezelschap op concert tour door Nederland, Belgie en Hongarije.

 

In het kader van haar tweede-fase-opleiding (master) reisde ze naar Buenos Aires en volgde er de tweejarige opleiding aan de Orquesta Escuela de Tango onder leiding van de beroemde tangocomponist Emilio Balcarce. Ze werd in Buenos Aires al snel uitgenodigd om als tweede viool mee te spelen in haar droomband Vale tango o.l.v. Andres Linetzky. Daarnaast trad ze met vele beroemde en beruchte tangomusici en tango-orkesten op, onder meer met El Aranque, Pablo Martines Zuviria en nam ze vele composities op voor Eduardo Lettera.

 

 

 

Terug in Belgie werd ze de violiste van Veritango o.l.v. wijlen Alfredo Marcucci, Quinteto Astor en Zapatango o.l.v. componist-gitarist Carlos Diaz.

 

In 2008 verhuisde ze weer naar Nederland en richtte er Reflefo Urbano op, samen met de Argentijnse bandoneonist Matias Pedrana en de Argentijnse gitarist Alvaro Rovira. In 2015 werd ze aanvoerder en soliste in het Orquesta Tipica  Mala Pinta o.l.v. Gerard van Duinen (Bandoneonist, componist en arrangeur) waarmee ze de CD Sencillo opnam.

 

Ingeborg is tevens oprichtster van het Leids tango-orkest Tejones de Tango en strijkerscoach bij verschillende tango-orkesten en tango-projecten van klassieke orkesten zoals Tango Orkest Amsterdam, Toonkunst Orkest Leiden en Del Mosa O.T. Den Haag.

 

In 2019 werkte Ingeborg ook op scholen en nam de leerlingen mee op een muzikaal avontuur. Het Kindermuziek Lab is een muzikale work-out voor de jongste kinderen waar je al zingend choreografieën leert en motorische vaardigheden op ritme en muziek ontwikkelt, als voorbereiding op het leren bespelen van een instrument.